Nieuwe vriestunnel van VDL Systems opgeleverd: 30-ton frites per uur!

Nieuwe vriestunnel van VDL Systems opgeleverd: 30-ton frites per uur!

23 juli 2015

VDL Systems te Uden heeft onlangs de grootste vriestunnel uit haar geschiedenis geleverd aan een wereldwijde speler in de aardappelverwerkingsindustrie. Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met AFE Europe, partner van VDL Systems op het gebied van vries- en koudetechniek. In deze vriestunnel wordt frites ingevroren in een periode van 20 minuten. De vriestunnel kan per uur 30.000 kilo frites invriezen en is daarmee qua capaciteit en dus ook qua omvang het grootste vriessysteem dat ooit bij VDL Systems is gebouwd.

Turn-key vriestunnel

De vriestunnel is in eigen beheer ontworpen en ontwikkeld door de engineers van VDL Systems. Vanaf de eerste schets tot de afronding van de bouw is er in totaal vijf maanden in Uden aan deze vriezer gewerkt. In het ingenieuze ontwerp van de tunnel zijn tal van innovaties doorgevoerd waardoor deze tunnel in de wereldwijde aardappelindustrie qua capaciteit en efficiency tot de meest geavanceerde systemen voor invriezen behoort. Bijna alle onderdelen werden in eigen beheer geproduceerd waarna het complete systeem werd opgebouwd in de assemblagehal van VDL Systems in Uden. In totaal werd er 150 ton rvs gebruikt om de vriestunnel te kunnen bouwen. De vriestunnel is 58 meter lang, 8 meter breed en 5,5 meter hoog en daarmee ook wat betreft transport een megaproject. Na de afronding van de bouw in Uden werd de tunnel opgedeeld in 14 segmenten en vervolgens via speciaal transport van VDL Systems naar de eindklant gebracht.

Hygiënisch VDL-vriezerconcept

Door de gehele vriestunnel lopen achtereenvolgens meerdere rvs transportbanden van ruim 3 meter breed. The versgebakken frites wordt op de eerste band gedumpt en vervolgens door de vriezer getransporteerd. Daarnaast is de nieuwste vriezer voorzien van 13 gigantische verdamperblokken en zijn er 39 ventilatoren in de vriezer geïnstalleerd. De vriezer heeft een CIP-systeem waarmee de binnenkant automatisch gereinigd kan worden en voldoet aan de nieuwste normen voor hygiëne en veilig industrieel invriezen van o.a. groenten en aardappelproducten.

Industrieel koelen en invriezen van voedingsmiddelen

VDL Systems is al jaren een specialist in het ontwerpen en bouwen van industriële vries- en koelsystemen. In de afgelopen jaren leverde VDL Systems aan de Nederlandse en Belgische aardappelverwerkingsindustrie een aantal vriestunnels met vriescapaciteiten van 10 ton en 20 ton frites/uur met tunnellengtes van respectievelijk c.a. 35 en 40 meter. In 2015 zijn ze dus een stap verder gegaan door een nóg omvangrijkere vriestunnel van 58 meter lang te ontwikkelen, waardoor de capaciteit naar 30 ton frites/uur kan worden gebracht.

 

Terug naar overzicht