VDL Systems levert belangrijke bijdrage aan D-Blade, de baanbrekende robot-snijmachine van PIP Innovations
D-Blade is een combinatie van vision technologie én slimme robot-snijmachines voor de food processing industrie

VDL Systems levert belangrijke bijdrage aan D-Blade, de baanbrekende robot-snijmachine van PIP Innovations

26 januari 2021

to english version

Producenten van versproducten blijven altijd op zoek naar nieuwe manieren om het rendement van hun verwerkingslijnen te verhogen. De hamvraag is: ‘Hoe kan hun productielijn met dezelfde input, méér output genereren volgens dezelfde hoge kwaliteitseisen?’ Veel leveranciers van innovatieve verwerkingsmachines hebben zich ten doel gesteld om juist déze behoefte van versproducenten in te vullen en vinden hun partner bij VDL Systems. Als rvs-machinebouwer helpt VDL Systems deze OEM-klanten namelijk door de inzet van specialistische kennis van mechaniek, slimme productietechnieken en het bieden van engineerings- en productiecapaciteit.

Een prachtig voorbeeld van zo’n opdrachtgever is het succesvolle bedrijf PIP Innovations. Met hun systeem D-Blade, een combinatie van vision technologie én slimme robot-snijmachines, hebben zij het antwoord op eerdergenoemde vraag in handen. “D-Blade is een van de nieuwste innovaties in de groente- en aardappelverwerkende sector. De machinenaam D-Blade staat voor Delta-Blade, een machine met meerdere Delta-robots die zeer accuraat aardappelen, groenten en fruit kunnen bewerken door bijvoorbeeld te snijden en/of op te delen”, vertelt Jeroen Pannekoek, Managing Director bij PIP Innovations. “De Delta-robots in onze machine zijn voor deze toepassing de beste robots die er momenteel ter wereld verkrijgbaar zijn, daarmee is D-Blade echt razendsnel en zeer accuraat.”

D-Blade staat klaar in de assemblageruimte van VDL Systems voor transport naar PIP Innovations

Engineering en turnkey productie door VDL Systems

Nadat PIP Innovations een prototype met twee snijrobots en de bijbehorende software had ontwikkeld én enkele machines met zes snijrobots succesvol had getest in de productielijn van vers-verwerker Peka Kroef, koos men VDL Systems als productiepartner voor de machines. VDL Systems is gespecialiseerd in de ontwikkeling, engineering en complete productie van machines voor de voedselverwerkende industrie. “Met hun netwerk en kennis van slim ontwerpen van innovatieve machines zijn ze de ideale productiepartner voor D-Blade. Inmiddels heeft VDL Systems samen met onze mensen het D-Blade prototype-model verder doorontwikkeld tot een multifunctionele turnkey machinelijn die in diverse markten ingezet kan worden”, vertelt Jeroen. “Ook is VDL Systems een partner met extreem veel expertise in machinebouw voor de voedselverwerkende industrie en een betrouwbare, zeer loyale partner gebleken. Wij zijn er van overtuigd dat VDL de juiste partij is voor ons, ook omdat ze er geen enkel belang bij hebben om dit product zelf te gaan vermarkten.”

Modulaire ontwerp

Met inzet van de kennis van machinebouw en productie-mogelijkheden die VDL Systems in eigen huis heeft, is het gelukt om de machine modulair te ontwerpen zodat deze geschikt is voor gigantisch veel toepassingen en functionaliteiten. Hoewel PIP Innovations staat voor ‘Perfection in Potatoes’, wordt de eerste D-Blade met zes delta robots namelijk niet in de markt gezet bij een aardappelverwerker, maar bij een wortelverwerker. “Deze producent was op zoek naar een innovatieve oplossing voor het snel en accuraat wegsnijden van het loof van wortelen. Ook in de wortelverwerking is afvalvermindering natuurlijk hét toverwoord en met D-Blade productielijnen zou er een rendementsverhoging van 20% haalbaar moeten zijn”, aldus Jeroen.

D-Blade is uitgerust met Delta-robots voor het uitvoeren van verschillende acties aan versproducten

Ontworpen voor talloze toepassingen

Ook in andere markten binnen de voedselverwerkende industrie zijn de toepassingen van D-Blade eindeloos en men heeft dan ook de verwachting dat D-Blade in verschillende markten succesvol kan zijn. “Door het wegsnijden van juist alleen de zwarte puntjes of rotte plekjes van bijvoorbeeld een aardappel- of wortelschijfje, in plaats van het compleet verwijderen van het schijfje uit de productstroom, wordt de opbrengst van de productielijn natuurlijk sterk vergroot. Ook kunnen de robotkoppen van D-Blade bijvoorbeeld uitgerust worden met gereedschappen of tools om producten snel te sorteren of te verplaatsen. Het mooie is dat men binnen tien minuten alle messen van D-Blade zonder verder gereedschap kan verwisselen, dus is er nauwelijks ombouwtijd nodig als er een andere bewerking moet worden uitgevoerd”, geeft Jeroen aan.

Achter D-Blade staat in het project bij de wortelverwerker een sorteertriller om het loof van de wortels te scheiden

Complete machinelijn

Ook op andere vlakken heeft VDL Systems waarde kunnen toevoegen aan deze machine. D-Blade is dus een multifunctionele machine, maar ook factoren zoals de juiste aanvoer en afvoer van product zijn van cruciale invloed op de prestaties van de machine. Jeroen licht toe: “Bij de wortelverwerker zijn bijvoorbeeld vlak vóór D-Blade, maar liefst drie triltransporteurs nodig voor het verdelen, spreiden en richten van de wortelen. Ook ná D-Blade staat weer een triller om de afgesneden stukjes loof te scheiden van de wortelen. Omdat VDL Systems ook de engineering- en productiepartner is van triltechniek voor FoodeQ Engineering, heeft VDL Systems door hun kennis en ervaring nog meer waarde kunnen toevoegen aan onze D-Blade machinelijn.“  Voor PIP Innovations houdt het overigens niet op bij de innovatieve machinelijn D-Blade, want in de toekomst zal men nog meer verrassende machines aan de markt presenteren om die ene hamvraag te kunnen beantwoorden: ‘Hoe kan een productielijn met dezelfde input, méér output genereren volgens dezelfde hoge kwaliteitseisen?’

bezoek PIP Innovations

meer over onze mogelijkheden

Terug